PH 5 Mini

PH 5 Mini

„Mille pagana pärast ennast valgustehnikuteks kutsuvad pimedad pole tegelikult kunagi uurinud päevavalguse värve – just neid, mis annavad nii valgusele kui ka elule nende tõelise rikkuse“, kirjutas Poul Henningsen aastal 1958.

Poul Henningsen oli valgusdisaini pioneer. Ta oli üks esimesi, kes mõistis valguse kujundamise tähtsust. 1958 aastal disainis ta PH 5 rippvalgusti, mis tugines 1926 aastal loodud kolmesirmisüsteemile. Selle maailmakuulsa disainiklassiku loomise aluseks on põhjalik teaduslik valguse peegeldumise analüüs, mistõttu on PH 5 tuntud mittepimestava ja ühtlase valguse poolest.

Poul Henningsen lõi PH 5 selliselt, et selles saaks kasutada erineva suuruse ja võimsusega hõõglampe ja oli omal ajal seetõttu väga innovaatiline valgusti. Keegi poleks siis osanud arvata, et sellest kujuneb tulevikus sünonüüm PH-valgustile. Sõltumata sellest kui kõrgele on PH 5 riputatud või mis valgusallikat selles kasutatakse – valgusallikat pole näha ja valgus ei pimesta.

Poul Henningsen soovis parandada ka värviedasust selles valgustis. Väikene sinine ja punane sirm valgusti sees võimendavad valguse spektri sinist ja punast värvi, mille suhtes silm on vähem tundlik, vähendades samal ajal kollase ja rohelise mõju , mille suhtes on silm rohkem tundlik.

PH 5 on aastakümnete jooksul toodetud küll erinevates värvides, kuid alati samas suuruses. PH 5 nimi tulenebki sellest, et valgusti ülemise sirmi läbimõõt on 50cm. Nüüd aga laseb Louis Poulsen välja vähendatud mõõtmetega PH 5 Mini, mille läbimõõt on 30cm.

Uus PH 5 Mini on saadaval mitmes erinevas värvitoonis. Saadaval on PH 5 Mini nii klassikalise kui ka modernse valgena ning 6 täiesti uudse viimistlusega – valgusti värv on ülemises tipus tumedam ning muutub sirm sirmi haaval allapoole liikudes heledamaks.

Vähendatud mõõtmetega tuntud klassik PH 5

Louis Poulsen Uudised
  • Olafur Eliassoni ja Louis Poulseni koostöös valminud OE Quasi Light on pilkupüüdev ja orig...

  • Flindt Plaza - funktsionaalsuse ja esteetika sümbioos parimal moel...

  • Stockholmi mööblimess on koht, kus esitletakse üsna mitmeid Skandinaavia disainiuuidseid. ...